Happy Chinese New Year everybody, selamat bercuti!Kebetulan malam makan besar tu, sakit kepala la pulakkan, jadi hubby kata kita 'makan besar' kat luar je la...heheh... macam la kita yang sambut raya. Kali ni, kitaorang nak makan di
Borneo Rainforest Cafe yang dimiliki oleh Datin Seri Tiara Jacquelina yang terletak betul-betul berhadapan Sunway Resoet Hotel.
Pilihan aku, Laksa Sarawak. Sedap dan pedas!
Hubby pilih Grilled Fish with lemon sauce (kalau tak silap). Oh! ada lagi satu pilihan hubby, popiah yang lupa nak upload gambarnya :)
Untuk Nurin, Drummet with French Fries. Licin makanan dia walau pun dah makan sepinggan nasi goreng kat rumah sebelum tu!
Dari segi kesedapan makanan, memang sedap. Harganya untuk tempat se'ekslusif' tu, memang sesuai la dan yang paling aku suka, suasananya. Kitaorang duduk betul-betul bersebelahan dengan
air terjun...sangat nyaman dan tenang. Cuma satu je yang tak best. Mungkin sebab waktunya di mana ramai orang, tak cukup staff sebab ramai yang bercuti (mungkin) da pengurusan yang agak kelam kabut, makanan kitaorang lambat sampai, salah hidangan dan waiter yang sangat la tak cekap contohnya bagi makanan tak bagi sudu garfu dan order 3 benda datangnya satu-satu, macam blur aku tengauk waiter tu. tak habis kat situ, masa nak bayar, bil kitaorang salah nombor, bertekak la cashier dengan waiter tu. Haiisshhh...camne ni? Kesian la kat Datin Seri, rosak la nama dia dek benda yang remeh temeh macam ni.
Nampaknya bukan aku sorang je yang dapat makanan lambat, ada couple sebelah kitaorang tu, dah la awek dia sampai-amapi pun muka tengah masam mencuka, makanan lambat lagi muncung panjang sampai boleh sangkut hanger....heheh, tapi kan bila ada satu couple mat salleh tu datang...aiikk...cepat pulak makanan sampai...eerr...double standard ke?
Apa pun, korang boleh la cuba kalau nak makan kat sini. For us, this is for the first and last. Period.
.............................................
Apa nak buat dengan saki baki roti yang tak habis dimakan?Selalunya tepi-tepi roti atau kulit roti ni takde siapa nak makan. Bagi aku senang je, buat jemput-jemput roti, gerenti boleh habis.
Bahan-bahannya :
Kulit roti yang di potong kecik-kecik
Tepung gandum
Telur sebiji yang dipukl sebelum digaul dengan semua bahan
Bawang sebiji yang dihiris-hiris
Ikan bilis atau udang kering yag di tumbuk
Carrot/kentang/kobis ikut kesukaan korang
Cara-caranya :
Gaul semua bahan, kalau boleh tepung biar kurang dari roti, agak-agak boleh salut roti je, tambah garam secukup rasa. Goreng dalam minyak panas dan banyak.
Sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang, boleh cicah dengan sos cili atau sambal kicap. Tak lupa air kopi atau teh, pelengkap hidangan. Macam hubby dan Nurin yang tak suka kulit roti, kalau dah jadi jemput-jemput, sepinggan pun boleh habis!