Friday, April 21, 2006

Garam belacan

Rumah mak Nurin ada sepohon pokok jambu batu air, sekarang tengah lebat berbuah. Boleh dikatakan hari-hari hujan kat sini, jadi jambu air pun tak berapa manis. Jadi aku buat la pencicah untuk dicicah dengan jambu air ni.

Pencicah ni, adik ipar aku panggil 'garam belacan', speciality orang Kedah. Sedap juga dimakan dengan mempelam muda dan betik muda. Kalau dah mula makan, tak boleh nak stop, selagi buah atau pencicah tak habis selagi tu nak makan je.

Resepinya senang je, belacan bakar, gula, garam, cili kering kisar, kalau nak lagi pedas guna la cili api, pastu bubuh kicap. Sukatan tu agak-agak je ye.

Jambu ni kalau tak siap-siap potong macam ni, takde siapa nak makan. Siap pulak sebelah tu garam belacan, laju je mencicah tak toleh kiri kanan!

Demostrasi mencicah garam belacan, try la, sedaaaappppp......

11 Comments:

At Monday, April 24, 2006 3:48:00 PM , Blogger sue said...

assalammualaikum,
salam perkenalan
hmmm..sedapnye nampak garam belacan, kalau balik a/setar selalu beli garam belacan mak bee kat pekan rabu..

 
At Monday, April 24, 2006 4:21:00 PM , Blogger mommamia said...

noha,garam belacan ni pun fav aku ng hubby gak,tp kitaorg panggil 'colek'(bhs t'ganu),cara buat dia lbh kurang sama jer,tumbuk/lenyek2 cili padi,campur belacan skit letak gula ngan kicap pastu cicah ng jambu batu,jambu air or betik muda,sengkuang pun ok gak,mmg best!traveler,kuah rojak mak bee tu mmg glamer,dulu slalu kirim kat kwn kalu dia blk aloq staq!

 
At Monday, April 24, 2006 4:54:00 PM , Blogger Fara said...

terliur aku ...

 
At Tuesday, April 25, 2006 8:50:00 AM , Blogger Xura'Z Craft said...

aiikkk... si kenit tu pun mencicah jugak ke???...

bole try ni. slalunye cicah kicap + gula + cili api je...

yummyyy... sedapnyeee...

 
At Wednesday, April 26, 2006 1:48:00 PM , Blogger Queen Of The House said...

Memang best!! Orang Kedah ada ke yang tak kenal 'garam belacan' ni? Kalau mencicah, mak mertua lalu belakang pun tak sedar dah.

By the way, Mak Bee yang buat kuah rojak sedap tu dah tak ada. Akak kenal dia (her son kawan baik my husband masa sekolah dulu).

 
At Wednesday, April 26, 2006 11:55:00 PM , Blogger Ely said...

nih yang buat aku mangidam jambu air nih...kat maner nak cari kat US nih!!!!!! waaaaaaaahhhhh!!!

 
At Wednesday, April 26, 2006 11:55:00 PM , Blogger Ely said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At Thursday, April 27, 2006 10:38:00 AM , Anonymous Anonymous said...

traveler : w'salam, salam perkenalan, thanks for dropping by. nampaknya bila adik ipar balik kedah nanti, nak kena kirim la kuah rojak mak bee to yek

mar : aku ni mar, sejak beradik ipar org kedah, pastu kawan lak ngan org kedah, memacam la makanan diaorg yg aku cuba, kalau best tu, aku belajo le camne nak membuatnya, senang la lain kali nak makan.

fara : try la...tak leh stop wa cakap luu....

xura : si nurin pun bole tahan, pedas2 tu dia nak gak, tapi bersulam air le jawabnya

julia, bukan aku yg mempelbagaikan resepi ju, aku jumpa resepi baru

QOTH : akakkkkkk!!!...lama tak jumpa, miss yaa...sori ler kak, lama tak memblogging ni, jadi laa tak singgah blog akak. yup, org kedah kalau tak tahu garam belacan ni, malu wwehhh..

kak ely : akak...im so sorry...takpe, akak try la ngan jambu batu, jambu jugak kan??...iiskk...

 
At Sunday, April 30, 2006 3:03:00 PM , Blogger ubisetela said...

aisey... terliur...mana nak cari jambu air nih. Jambu2 takder le kat sini.

 
At Monday, May 15, 2006 8:32:00 AM , Blogger Selipar Jepun said...

Noha, dah lama tak pekena garam belacan ni... rasanya sejak dah kawin 7 thn ni, tak pernah buat sendiri kat kl ni.. selalunya bila balik kampung, ayah yg buatkan garam belacan ni... nasib baik tak bunting, kalau tidak sure mengidam tengok gambar ni... huhuhu

 
At Saturday, November 22, 2008 1:12:00 PM , Anonymous Anonymous said...

sedap nyewww...lama da x makan garam belacan...da 3 tahun agaknya...akak bleh mintak resipi x...???sebab saya cari dalam internet x ada...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home