Thursday, December 21, 2006

Kacang pool

Harap Maklum!

Sebenarnya entry ni tak habis lagi, ada resepi yang aku nak bagitau, tapi masa aku buat entry ni, kekonon nak save as draft 'tertekan' publish post la pulak...heheh...nasib baik la entrynya takde la nampak tergantung sangat. Masa aku update ni pun kat cyber cafe, jadi gambar takde kat sini nak upload, sebab gambar dalam laptop. So, tunggu la next week untuk sambungan resepinya ya... sorry la di atas kekhilafan ku ini... :)

................................................................

29 Dis 2006

Dah seminggu cuba meng'update' this entry, tapi tak berjaya, something wrong with my laptop i think...maklum la laptop otai...sigh.... Ni bila dah tahan sangat, cyber cafe la jawabnya...dan yang paling tak best sekali, takleh upload gambo...apsal ehh????...eeiiiii.....geram betul!

Tapi takpe, aku nak update gak entry ni, gambar yg takde tu, korang imagine la ikut imaginasi memasing eh?? heheheh

.................................................................

Ini la kacang pool yang aku selalu gunakan (brand kimball, dia tulis 'foul'), kiranya ni 'raw', takde rempah segala. Ada gak kedai-kedai timur tengah yang jual kacang pool siap berempah, tinggal panaskan je. Selalunya aku rebus je campur bawang putih 2,3 biji, pastu lenyek-lenyekkan. Kali ni aku ubah resepi sket. So, memula tumis bawang besar yang dipotong dadu sampai naik bau, pastu aku masukkan serbuk kari dalam satu sudu besar, tumis sampai masak baru la masukkan kacang pool. kalau nak lagi 'kick' tumis dengan minyak sapi, tapi sebab hubby mementingkan kesihatan, kitaorang tumis dengan minyak seri murni je...heheh...

Ini jintan manis, ramuan utama dalam kacang pool nih, kalau takde jintan manis ni, macam tak jadi gitu resepinya. Jintan manis ni disangan (goreng tanpa minyak) sampai naik bau, pastu ditumbuk. boleh ditabur masa nak makan atau masukkan je masa tengah masak tu.

Sebelah kanan tu, itu la rupanya kacang pool yang dah siap masak dan hancur. Terpulang pada korang dan hancur diblender ke, nak lenyek-lenyek je ke. Kalau aku suka ala-ala hancur je, jadi terasa la kekacangnya. Yang sebelah kiri pulak, bahan yang nak dimakan dengan kacang pool ni, ada limau kasturi, bawang besar yang di potong dadu, lada hijau yang dihiris dan scramble egg.

Jadi, bila nak makan tu, letak la kacang pool, bawang, telur dan cili potong, pastu perah limau kasturi sebelum digaul. Lepas gaul, roti tu colek la dengan kacang pool tu, terpulang la nak buat macam mana pun, kalau aku aku suka colek atau cicah. Roti tu pulak, bakar/toast baru la sedap. Makan dengan roti apa-apa pun boleh, lagi sedap roti perancis atau roti benggali.

Selamat mencuba!

2 Comments:

At Friday, December 22, 2006 4:02:00 PM , Blogger Puteri Satu said...

ooo ni dia kacang pool tu ye....cam sedap gak ya.... tapi kacang pool tu apa bahan2 dia...? hancur kan je ke..atau ada bahan2 lain?

 
At Friday, December 22, 2006 11:09:00 PM , Blogger Cik Ana said...

dan bile lepas makan tu.. akan terkentOOooooot la berdas-das. hehe.

nek wan da kt JB. x sabar nk beraya aji.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home